Wie zijn wij?

We willen van de Herberg een bloeiende locatie maken waar iedereen welkom is. Voor een bakje koffie met iets lekkers erbij, maar ook voor een leuke activiteit of gewoon voor een praatje. Een plek waar je mensen treft, en even bij kunt kletsen. Een hûs foar elkenien, zouden we wel kunnen zeggen. Volledig opgezet en gerund door vrijwilligers.

De Herberg is tot stand gekomen door financile ondersteuning van: Provincie Fryslan, Gemeente Ooststellingwerf, Rabobank, st. Bercoop Fonds en de (financiele) ondersteuning van vele, vele, vele vrijwilligers.

Over de Herberg

Dit karakteristieke pand in het hart van het dorp is al sinds 1911 een plek van ontmoeting. Het is destijds als woonhuis gebouwd, maar werd al snel het dorpscafé. Door de jaren heen is het nog een kapperszaak en restaurant geweest, waar men elkaar trof en waar tijd was voor een gesprek.
Nu is het eigendom van Stichting de Herberg en wordt het, geheel alcoholvrij, gerund door vrijwilligers. Wees welkom, voel u/je thuis, wij staan voor u/jou klaar!!

Over Waskemeer

Waskemeer ligt in het noorden van de Friese gemeente Ooststellingwerf, vlak bij het drieprovinciënpunt van Friesland, Groningen en Drenthe en telt ongeveer 900 inwoners.
Het kreeg in 1954 een zelfstandige dorpsstatus. Daarvoor heette het Haulerwijk-Beneden. De huidige naam van het dorp is ontleend aan een vennetje dat ongeveer 2 kilometer naar het westen ligt. Dit ven heet het 'Waskmar'. Op kaarten uit de Franse Tijd (19e eeuw) heet dit vennetje het 'Waze Meer' en moet van redelijke omvang geweest zijn.
In het vennetje werden de schapen gewassen, vandaar de naam, die was-meer betekend.